In de afzonderlijke kolom op deze pagina een korte beschrijving van een aantal krijgskunsten.
Krijgskunsten
Aikido -- letterlijk vertaald "de weg van harmonie met Ki" is een Japanse krijgsdiscipline die in het begin van de 20e eeuw door Morihei Ueshiba ontwikkeld is. Ueshiba, ook O'Sensei (de grote meester) genoemd, liet zich hierbij inspireren door de technieken van de Japanse Samoerai en krijgskunsten als jiujitsu en kenjutsu.
Kyudo -- wat letterlijk de weg van de boog betekent, is een Japanse vorm van boogschieten. In het verleden werd de Japanse boog gebruikt voor de jacht, oorlog, hofceremonies, spelen en vaardigheidswedstrijden. Modern kyudo wordt beoefend als methode tot fysieke, morele en geestelijke ontwikkeling.
Karatedo --is een zelfverdedigingskunst en vechtsport afkomstig uit Okinawa, Japan. Een beoefenaar van karate heet een karateka. Karate komt van de Japanse woorden kara en te wat "lege hand" betekent.
Wushu/Kungfu -- is Chinees voor krijgskunst, zelfverdediging, van wat voor soort of stijl dan ook. WU staat voor 'martiaal' of 'krijg/oorlog'. Het tweede karakter SHU betekent 'kunst'. De term wushu word tegenwoordig gebruikt voor de wedstrijdvorm en kung fu als men het over de traditionele stijlen heeft.
Kempo -- De Chinese karakters Kempo (Japanse uitspraak) betekenen de weg van de vuist. De verre oorsprong ligt in China. Eeuwen terug is deze vechtkunst verder verspreid naar Okinawa en Indonesië. Vanuit Indonesie en Okinawa is het kempo in de jaren ’50 in Nederland geïntroduceerd. Ook via Hawai en de Verenigde Staten introduceerde Ed Parker in Nederland het Kenpo Karate. Deze drie hoofdstijlen binnen het kempo –Kempo of Kuntao, Okinawa Kempo en Kenpo Karate- hebben dus een gemeenschappelijke verre oorsprong, maar hebben in de loop der tijd een eigen, ontwikkeling doorgemaakt die in afzonderlijke stijlen resulteerde.
Ninjutsu -- is een Japanse vechtkunst ontwikkeld als antwoord op de samoerai, de bijna almachtige krijgersklasse in Japan. De beoefenaars van ninjutsu werden ninja's genoemd. Speciale Ninjutsu technieken zijn het verborgen blijven, ontwijken, dwaalsporen uitzetten en vergaren van informatie, vermommingen, ontsnappingen, camouflage, medicijnen en giffen, explosieven, boogschieten, zwaardvechten en behendigheid met de werpster. De technieken werden in het geheim beoefend.
Kendo -- is een Japanse zwaardvechtkunst die in de 16e eeuw is ontwikkeld om een groot aantal verschillende technieken te verenigen. Sinds 1975 wordt het concept van kendo als volgt verwoord: "het disciplineren van het menselijk karakter door het toepassen van de principes van Katana".
Eskrima --Kali en Arnis zijn de verzamelnamen van de Filipijnse krijgskunsten. Deze kunsten zijn reeds eeuwen geleden ontstaan en hebben zich voortdurend verder ontwikkeld voor hun functie in (stammen-)oorlogen. Met Eskrima leert de eskrimador gewapend en ongewapend vechten en zich verdedigen. Een belangrijk wapen voor de eskrimador is de baton. Dit is een rotanstok met een lengte van 60 centimeter.
Muay Thai -- is een oude gevechtssport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend. Het huidige Muay-Thai is indirect afkomstig uit de gewapende vechtkunst Krabi Krabong. Wanneer een Krabi Krabong vechter zijn wapens niet meer had, kon hij zijn 8 andere lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruiken, deze tak wordt Muay-Boran genoemd. Vanuit het dodelijke Muay-Boran is het huidige wedstrijd gerichte Muay-Thai ontstaan.
Nunchakudo -- is een vechtsport met de nunchaku (twee stokken die aan de uiteinden verbonden worden door een korte ketting of touw). Het wordt uitgevoerd met nunchaku's van schuimrubber zodat de de deelnemers elkaar of zichzelf niet pijn doen. Het heeft drie onderdelen: de Kumite (tegen elkaar), Freestyle (een soort dans) en de Kata (een aantal slagen achter elkaar).
Iaido -- is de techniek van het snel en vloeiend trekken van het Japanse zwaard gevolgd door een directe aanval.
Jodo -- een 4 eeuwen oude krijgskunst die technieken van het Kenjutsu (zwaardkunst), Sojutsu (speerkunst) en naginatajutsu (hellebaardkunst) combineert in een hardhouten stok van 128 cm lang en 2,4 cm doorsnede.
Hapkido -- is een vrij jonge Koreaanse zelfverdedigingskunst die ontstaan is uit een mix van diverse traditionele Koreaanse krijgskunsten maar ook met stevige wortels in het Japanse Daito Ryu Aiki Jujutsu.